Wat is een koekje?

Een koekje of een biscuit (uit het frans bis en cuit) is een heerlijke gebakken lekkernij die je bij een drankje, koffie of thee kan/ wordt opgegeten. Vroeger werd koekjes vooral gebakken door de banketbakker. Tegenwoordig is de productie veel grootschaliger en ze worden meestal verkocht in supermarkten. Er zijn een hele boel mensen die het leuk vinden om zelf af en toe de koekjes te bakken. Je hebt bijvoorbeeld de roomboterkoekjes die bereid zijn met roomboter in plaats van andere soorten vetten.

De term koekje wordt af en toe ook weleens gebruikt in kleine gerechten die als het ware in een koekenpan gebakken wordt, zoals rijstkoekjes.

Blauwe bessenkoekje.

Warm de oven van tevoren op na 170 °C. Vervolgens smelt je de boter en hak je de chocolade grof. Schenk de warme, maar niet de te hete boter in een kom. Klop de suiker en basterdsuiker erdoorheen. Voeg het eitje toe en klop dit totdat het een luchtig beslag wordt. Klop tegelijkertijd de bloem geleidelijk erdoorheen. Spatel de bessen en chocolade erin. Druk deze ietsjes plat. Vervolgens bak je de koekjes in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat ze lichtbruin worden. Laat ze 5 min afkoelen op de bakplaat en leg de koekjes vervolgens op een rooster om het verder te laten afkoelen.

chocolade-cookies

Bewaartip

Je kan de koekjes 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel. Dit doe je zodat de koekjes lang vers blijven zodat je deze als het ware lang kan bewaren mocht je ze niet in 1 dag op krijgen.

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 50 g suiker
  • 200g witte chocolade
  • 1 ei
  • 150 g blauwe bessen
  • 200 g bloem

Kokosmakronen met chocolade

Voorbereiding

Warm de oven van tevoren op na 170 °C. Vervolgens split je de eieren, je doet de eiwitten in een ruime kom. De eidooiers gebruik je niet. Vervolgens voeg je de suiker en het kokos toe aan de eiwitten en meng deze met een houten lepel vlug tot een samenhangend deeg.

Schep samen met 2 eetlepels 10 bergjes op een bakplaat dat bekleed is met bakpapier. In het midden van de oven bak je de kokosmakronen voor circa 20 minuten, totdat deze goudbruin en gaar wordt. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Breek de chocolade in stukjes en doe deze in een metalen of glazen kom die in een pan kan worden geplaats. Zet de pan op het vuur met een beetje water erin. Hang de kom tegen de pan in en houd deze tegen de kook aan. Zorg ervoor dat de kom niet geraakt wordt door het water. Smelt de chocolade.

Besprenkel de bovenkant van je kokosmakronen met een vork met chocolade.

Variatie:

Voeg de rasp van 1 limoen en 2 theelepels geraspte gember toe aan het beslag

Variatie:

In het beslag is het mogelijk om 3 eetlepels uitgelekte boerenjongens toe te voegen. Dit zijn rozijnen gedipt in rum.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 250 g kristalsuiker
  • 50 g pure chocolade
  • 250 g gemalen kokos